در واقع تأسیسات برقی ساختمانها، برق مورد نیاز گرمایش، روشنایی، و تجهیزات برقی داخل ساختمان را تأمین میکنند. تأسیسات ساختمان، به عنوان قلب تپنده یک ساختمان بوده و یک نیاز اولیه و حیاتی محسوب میشود. کلیه امکانات هر ساختمان، اعم از امکانات سرمایشی و گرمایشی، برقی، روشنایی، صوتی و تصویری، آب و فاضلاب، بهداشتی تا کوچکترین اعضاء مانند انواع ترموستاتدر راستای تأمین آسایش ساکنان آن است.
در این سیستم یک خط لوله مشترک مورد استفاده قرار می گیرد که اگر ساختمان بلند باشد، از بوستر پمپ آتش نشانی برای تامین فشار این سیستم کمک گرفته می شود. گردش آب، گرمایش و سرمایش آب همگی به عهده تاسیسات مکانیکی جکوزی است که در زمان راه اندازی آن طراحی و نصب می شوند. سیستم لوله کشی گاز باید به شکلی طراحی شود که فشار گاز داخل لوله ها از خروجی کنتور تا خروجی هر شیر گاز ثابت مجله خبری رادیاتور باشد. بخش های مشترک سیستم لوله کشی گاز ساختمان باید در فضای خارجی قرار بگیرد. شروع لوله کشی گاز در ساختمان ها باید بعد از اتمام مرحله دیوار چینی و پس از تکمیل پرونده و انتخاب پیمانکار انجام می شود. همچنین لازم است بر پایه علوم مهندسی و کارشناسی شده پیاده سازی شود، چون کوچکترین نشتی در لوله ها و اتصالات آن می تواند خسارت های جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
علاوه بر آن فناوری های جدید، تعمیر و نگهداری این تجهیزات و سیستم ها را آسان تر نموده است. طراحی و نصب تابلو برق متناسب با نیاز و شرایط ساختمان یکی از اولین و مهمترین بخشهای عملیاتی تأسیسات برق ساختمان است که شامل موارد متعددی ازجمله فیوز برای کنترل جریان برق متناوب و سیمپیچی میشود. درست مانند لولهکشی آبرسانی، لولههای فاضلابهای ساختمان هم باید باکیفیت و مرغوب باشند تا بتوانند برای سالهای متوالی بدون هیچ ایراد یا پوسیدگی به کار خود ادامه دهند. در کنار لولهها، کیفیت جنس و اجرای اتصالات نیز از اهمیت بسیار بالایی در تأسیسات مربوط به آب و فاضلاب برخوردار است. تأسیسات ساختمان باید توسط مهندس باتجربه و بر اساس نقشه دقیق و اصولی طراحیشده و صورت بگیرد.
همچنین این سیستم ها می بایستی با سیستم ساختاری ساختمان هماهنگ باشند که این امر مستلزم دانش و تخصص مهندسان و معماران حرفه ای ساختمان است . در ضمن پله برقی و هم خانواده آن یعنی پیاده رو برقی نیروی محرک خود را با استفاده از موتورهای جریان متناوبی که سرعت ثابتی را ایجاد می کنند تامین می نمایند. تهویه مکانیکی از طریق تاسیسات فن ها ایجاد می شود، فن ها می توانند به طور مستقیم در پنجره ها یا دیوارها یا کانال های ورود و خروج هوا از اتاق نصب گردن. بدون آبرسانی صحیح زندگی کردن یا سکونت به هر نحوی در واحدها ممکن نیست. این بخش بهخودیخود آنقدر گسترده است که زیرشاخههای متعددی دارد و پارامترهای زیادی در اجرای آن دخیل هستند. یا مشتری دیگری سیستم تاسیسات و موتورخانه مخصوص به خود را دارد اما از هزینههای گزاف قبضها شکایت دارد و به مهندس HVAC مراجعه میکند.
انواع سیم کشی های مختلف و فراهم کردن شرایط ایمن برای آن ها از نکات مهمی است که باید در مطالب بعدی به آن اشاره شود. توجه به نوع توزیع برق به منظور ایجاد مسیر انشعابی برای آن، نیز نیازمند تجهیزات با کیفیت و دستکاری افراد ماهر و متخصص است. وجود فیوز، در تابلو توزیع برق که در اثر نوسانات برقی موجب قطع آن می شود باید توسط مهندسین ساختمانی اجرا و نصب شود. یکی از دستاوردهای مهم تکنولوژی در حوزه ساختمانسازی هوشمندسازی سیستمهای مختلف تاسیسات ساختمانی است. هوشمند کردن سیستمهای تاسیسات ساختمانی مانند سیستم گرمایشی و سرمایشی، سیستم روشنایی، سیستمهای بهداشتی و… باعث افزایش بازده انرژی شده همچنین هدررفت انرژی را به اندازه چشمگیری کاهش داده است.
این چراغ ها بر روی محل تغییر مسیرهای فرار، تقاطع ها و راه پله ها نصب می شوند. تعبیه دال بتنی نیز پس از ارسال و بالا کشیدن و قرار گرفتن موتور در مکان نصب، باید انجام گیرد. این دال بتنی در بالاترین قسمت چاه و مکانی که موتور بر روی آن قرار می گیرد نصب می شود. انتخاب موتور باید با در نظر گرفتن عواملی همچون ظرفیت، نوع کاربری، تعداد ایستگاه ها و حجم مسافران صورت بگیرد. در این مرحله مکان قرار گرفتن درب ها، نحوه نصب ریل و وزنه کابین، نوع درب آسانسور و عرض درب ها نیز طراحی می گردد.
تاسیسات بهداشتی ساختمان چیست
استفاده از دزدگیر و دوربین مدار بسته در کنار درب های اتوماتیک باعث ارتقا امنیت آن ها می شود. کابل ها وظیفه دارند تا سیگنال ها، امواج و جریان در سیستم آنتن مرکزی را هدایت کنند. کابل تلویزیون در شبکه اصلی توزیع باید امپدانس ورودی 75 اهم داشته باشد.
مهمترین بخش های سیستم خانه هوشمند
در غیر این صورت نهتنها نمیتواند پاسخگوی نیازهای اساسی ساکنان باشد، بلکه ممکن است موجب بروز خطرات زیادی شده و به مال و جان مردم آسیب وارد کند. پس اگر مایلید در ساختمانتان ساکنان راضی داشته باشید که همیشه در حال شکایت نیستند، حتماً کیفیت بخش تأسیسات ساختمانی و انواع آن را در ساختمان خود رعایت نمایید. به یاد داشته باشید که چنانچه واحد تأسیسات ساختمانی کیفیت و کارایی لازم را داشته باشد، ساختمان میتواند تا مهرومومهای زیادی از نیاز به بازسازی مصون بماند و هزینههای جانبی از بابت نگهداری و تعمیر کمتری را به شما تحمیل کند. ازاینرو هرچقدر بیشتر برای بخش تأسیسات ساختمانی وقت و هزینه بگذارید از خطرات و هزینههای سنگینی که در آینده باید بپردازید جلوگیری کردهاید. در انتهای این جلسات، سیستم مورد نظر انتخاب و طی یک صورتجلسه به امضای طرفین میرسد. زیرا طراحی های بعدی کاملا مرتبط با سیستم انتخاب شده است و در صورت تغییر نظر کارفرما در سیستم های انتخابی، بایستی مسیر طراحی تاسیسات از ابتدا طی شود.
- اما اگر در جزئیات یا نمودار مشکلی وجود ندارد با داشتن نقشه موفقیت خود را تضمین می کنید.
- تاسیسات ساختمانی اگر درست طراحی شوند ، آرامش را به ساختمان آورده و از اتلاف انرژی جلوگیری میکند.
- جنس لوله ها مورد استفاده در لوله کشی گاز طبی باید با شرایط محیط متناسب باشد.
تاسیسات آتش نشانی یا اطفاء حریق یکی دیگه از تاسیسات مکانیکی است که امروزه در اکثر ساختمانها برای حفظ سلامت جان و مال ساکنین اون در نظر گرفته میشه. اما نوع اتوماتیک اون به این صورت است که بعد از فعال شدن سنسورهای اطفاء حریق، آب به وسیله آبپاشهایی به محل حریق منتقل میشه. همانطور که گفته شد تاسیسات ساختمانی برای آرامش و آسایش به کار گرفته میشوند ولی این تنها کاربرد آن ها نیست. امنیت از مهم ترین نیاز های انسان است که تاسیسات ساختمانی آتش نشانی وظیفه ایجاد آن را در ساختمان دارد. فاضلاب و سیالات، سیستم آبرسانی، انتقال آب ، تصفیه آب، تولید انرژی از سیالات و… از جمله موارد تاسیسات ساختمانی مکانیکی صنعتی محسوب می شوند. سیستم های امنیتی ساختمان که شامل دوربین مدار بسته، آیفون تصویری، درب اتوماتیک، سیستم اعلام سرقت و خانه هوشمند است نیز زیر مجموعه تاسیسات الکتریکی ساختمان می باشند.
در ادامه می خواهیم شما را با نحوه طراحی و اجرای تاسیسات این دو وسیله آشنا کنیم. اصلی ترین کاربرد تاسیسات بهداشتی در یک ساختمان به تامین و توزیع آب بهداشتی برای مصارفی مثل آشامیدن و شستشو است. آب آشامیدنی از طریق سیستم لوله کشی شهری وارد ساختمان شده و پس از عبور از کنتور آب با کمک لوله کشی های داخلی به بخش های مصرفی داخل ساختمان هدایت می شود. برخی تاسیسات بهداشتی ساختمان را با لوله کشی آب و لوله کشی فاضلاب می شناسند، چرا که مهمترین نقش این بخش تامین آب مصرفی و دفع آب های خاکستری فاضلاب است. با این حال بهتر است تاسیسات بهداشتی را به چهار بخش لوله کشی آب مصرفی، لوله کشی فاضلاب، لوله کشی هواکش و لوله کشی آب باران تقسیم بندی کرد. وجود سنسورهای الکتریکی در این سیستم باعث می شود تا در زمان ایجاد آتش سوزی مداخلات لازم انجام گیرد تا میزان خسارت تا حدود بسیار زیادی کاهش یابد.