در ساختمان های مرتفع و صنعتی نصب سیستم های ایمنی مانند صاعقه گیر به دلیل جلوگیری از آسیب به انسان ها و ساختمان بسیار ضروری می باشد. سیستم های صوتی پیجینگ و اطلاع رسانی درساختمان های اداری مورد استفاده قرار می گیرند. سیستم صوتی شامل دستگاه های پاور آمپلی فایر، ماتریکس های صوتی و بلندگوها است. این دستگاه ها امکان توزیع و پخش صدا در بخش های مختلف یک ساختمان صنعتی و اداری مانند بیمارستان ها، ایستگاه های مترو، فرودگاه ها، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و … را فراهم می نماید.
تأسیسات برقی
پریزهای معمولی نیز بر اساس کاربردشان به دو مدل تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند. همچنین بر اساس نوع حفاظت پریزها، دارای دو مدل اتصال به زمین و بدون اتصال به زمین می باشند. در این مدل برای روشنایی کلی محیط از منابع نوری متفاوت مانند لوسترهای سقفی و یا چراغ های دیواری استفاده می شود. به منظور روشنایی اتاق نشمین معمولا از این روش نورپردازی استفاده می شود.
ابزارهایی مانند کلید های هوشمند، صفحه لمسی، تلفن همراه و تبلت که به منظور ارتباط با خانه هوشمند استفاده می شوند، رابط های کاربری نام دارند. سیستم های شبکه به معنای تجهیزات و زیر ساخت های مورد نیاز برای اتصال یک یا چند کامپیوتر به شبکه جهانی اینترنت می باشد. امکان ایجاد شبکه تلویزیونی برای هر واحد ساختمانی به صورت جداگانه وجود دارد.
این لوله کشی باید به صورتی طراحی شود که آب مصرفی توسط نیروی وزن به فاضلاب شهری فرستاده شود. در صورت ایراد در طراحی این لوله کشی، امکان گیر کردن مواد در لوله های فاضلابی به وجود می آید. همین امر یک شبکه آب رسانی به همراه یک شبکه دفع آب را به وجود می آورد که ازیک طرف آب را تمیز به شما می رساند و از طرف دیگر آب آلوده را از شما دور کرده و به سمت فاضلاب هدایت می کند.
- سنسور های الکتریکی و ابزار اعلام حریق به سیستم هایی وصل هستند که آب را به محل حریق و آتش سوزی انتقال می دهند.
- ساکنین ساختمان های مسکونی همه روزه با تاسیسات مکانیکی از جمله آسانسور تماس های مستقیمی دارند.
- نگهداشت پیشگیرانۀ تأسیسات ساختمان اقدامی ضروری است که عموماً شامل تعمیر و سرویس قطعات و تجهیزات است.
- کلیه امکانات هر ساختمان، اعم از امکانات سرمایشی و گرمایشی، برقی، روشنایی، صوتی و تصویری، آب و فاضلاب، بهداشتی تا کوچکترین اعضاء مانند انواع ترموستاتدر راستای تأمین آسایش ساکنان آن است.
به این صورت که هوای بیرون از طریق درب ها و پنجره ها توسط نیرو های حرارتی به داخل ساختمان هدایت و هوای داخل به خارج هدایت میشود. اساس کار تاسیسات گرمایشی و سرمایشی بر پایه این است که همیشه گرما از مکان گرم به مکان سر منتقل میشود. همچنین بر خلاف آن تاسیسات سرمایشی با حذف کردنگرما از هوا باعث سرد شدن آن مکان می شوند. لیست زیر شامل بخش های مختلف تاسیسات ساختمانی مکانیکی میباشد که در ادامه به بررسی هر کدام می پردازیم. از خانه های گلی گرفته تا آسمان خراش های امروزی به تاسیسات ساختمانی نیاز دارند.
تاسیسات گرمایشی برای کنترل و حفظ حرارت در سطح قابل قبول در ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. سیستم گرمایشی در یک ساختمان می تواند به صورت گرمایش مرکزی همچون موتورخانه و پکیج و یا سیستم گرمایش تبریدی باشد. به همین دلیل مبحث طراحی مجله خبری رادیاتور نه تنها یکی از پیچیده ترین اقدامات، بلکه یکی از مهمترین مباحث بوده که کوچک ترین خطا در آن می تواند طراحی کل بنا را تحت الشعاع قرار داده و هزینه های سنگینی برای مالک ساختمان ایجاد کند. به همین دلیل است که امروزه برخلاف زمان های گذشته طراحی تاسیسات ساختمان را فقط به مهندسین تاسیسات و معماران حرفه ای می سپارند. این افراد وظیفه دارند تاسیسات ملک را بر اساس فاکتورهایی از جمله شرایط معماری ساختمان، شرایط اقلیمی محل ساخت ساختمان، نحوه ساخت و شکل فیزیکی بنا و مخصوصاً بر اساس قوانین درج شده در مباحث ملی ساختمان سازی طراحی کنند. اهمیت و حساسیت بحث تهویه مطبوع در بیمارستان سبب شده است که طراحی تاسیسات مکانیکی آن را از پیچیدگی خاصی برخوردار کند.
در طراحی ساختمانها باید ایمنی لازم در برابر آتش و به حداقل رساندن خطرات ناشی از گرما و دود در داخل ساختمان توجه کرد. سیستم خانه هوشمند یکی از تکمیل ترین و بروزترین سیستم های امنیتی ساختمان می باشد. این سیستم تمامی بخش های ساختمان از جمله روشنایی، سرمایش و گرمایش، سیستم دزدگیر و سنسور های حرکتی خانه را از راه دور تنظیم و کنترل می کند.
اگر تابه حال اقدام به ساخت ساختمان کرده باشید، می دانید که انواع مختلفی از تأسیسات در ساختمان وجود دارد که هرکدام کاربرهای مخصوص به خود را دارند. در حال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد برق قدرت در دانشگاه صنعتی امیرکبیر ….علاقه مند به کارهای فنی و کنترلی ام و به عنوان عضوی از تیم نماتک در تلاش برای ارتقا دانش مهندسین کشور هستم. به همین منظور سیستم هایی طراحی شده که به محض قطع برق شهری برق پشتیبان یا همان دیزل ژنراتور را وارد مدار می کند. این فضاها شامل موتورخانه، پارکینگ، بام و حیاط هستند که برای برق رسانی به آن ها باید از طریق تابلوهای جداگانه ای این کار را انجام داد. از تابلوهای فرعی یا به اصطلاح تابلوهای تقسیم واحد برای مدارهای روشنایی، پریز و سایر مصارف داخل آپارتمان استفاده می شود. قطعه ای از سیستم اطفای حریق است که در صورتی که حرارت به حباب شیشه ای آن برسد، می ترکد و آب با فشار بر روی حریق می پاشد.
سیستم روشنایی بخشهای مختلف ساختمان اعم از اتاقها و راهروها