شیر پروانه ای با عملگر پنوماتیک به عنوان پر سرعت ترین شیر پروانه ای در باز و بسته کردن مسیر سیال استفاده می شود. همچنین با نصب یک دستگاه سوئیچ باکس بر روی عملگر نصب شده و نشان دهنده باز یا بسته بودن شیر می باشد که نمونه های نصبی در تصویر زیر قابل مشاهده است. یکی دیگر از مزایای شیر پروانه ای پنوماتیک نسبت به شیر پروانه ای برقی قیمت پایین تر می باشد این مورد در صورتی که محدودیتی بابت کمپرسور باد وجود نداشته باشد، بسیار به صرفه تر خواهد بود. علاوه بر جنس بدنه، جنس دیسک هم از مواردی است که در زمان خرید شیر پروانه ای باید به آن دقت کنید.
ویژگی های فنی شیر پروانه ای
همچنین دیسک شیرهای پروانه ای می تواند با بدنه ی شیر هم مرکز یا غیر هم مرکز باشد و در دسته شیرهای صنعتی قرار می گیرد. شیر پروانه ای٬ باترفلای ولو از پرکابردترین انواع شیرها در صنعت پاپینگ است. نوع دستی یا اهرمی که به آن شیر کلاجی هم گفته می شود، ساده ترین نوع عملگر نصب شده روی این نوع از ولو ها می باشد که دارای یک دسته ساده و یک دسته متحرک می باشد.
معایب استفاده از شیر پروانه ای
شیر پروانه ای گیربکسی از سایز کوچک تا بزرگ (۸ تا ۸۸ اینچ) در بازار عرضه می شود که با نصب گیربکس بر روی آن ها، انتقال نیرو با چرخ دنده های حلزونی به دیسک انجام می شیرآلات صنعتی تهران شود. این نوع شیر به علت داشتن کارایی بالا از پرمصرف ترین شیرها در صنایع مختلف است. محل قرارگیری شیر پروانه ای ویفری بین دو فلنج لوله است و سپس فلنج ها به وسیله پیچ و مهره به هم متصل می شوند. این شیرها به سادگی نسب می شوند اما هیچ گاه نمی توانند یک شیر ایزوله کننده باشند. شیرهای پروانه ای به 3 دسته ی فلنج دار، ویفری و لاگ دار تقسیم می شوند. در ادامه هرکدام از این شیر پروانه ای به طور مختصر توضیح داده می شوند.
شیرهای پروانه ای از مواد مختلفی ساخته می شوند و مهم است که در هنگام انتخاب شیرهای پروانه ای در نظر بگیرید که این مواد در محیط شما چگونه عمل می کنند. شیرها می توانند غیر فلزی یا فلزی باشند و متداول ترین مواد برای شیرها چدن داکتیل یا فولاد کربنی است زیرا به راحتی در دسترس و مقرون به صرفه هستند. با این حال، این مواد در برابر خوردگی مقاوم نیستند، بنابراین شما باید دریچه های پروانه ای از جنس استنلس استیل را در کاربردهای مستعد خوردگی انتخاب کنید.